Cime di rapa e salsiccia fresca saltate in padella

cime di rapa e salsiccia fresca Salumi Emmedue

Le Cime di rapa con la salsiccia fresca è un secondo piatto rustico molto comune nella cucina tradizionale lucana.

È una ricetta davvero semplice che si prepara in padella con pochi passaggi, squisita al palato grazie alla genuinità degli ingredienti ricchi di gusto.

È un piatto unico, completo di contorno grazie alle cime di rapa, una verdura invernale ricca di proprietà benefiche: sali minerali, vitamine e fattori antiossidanti.

L’abbinamento dei sapori è davvero perfetto. Ecco come il food blog Salta in Padella consiglia di preparare le Cime di rapa e salsiccia fresca Salumi Emmedue stufate in padella:

Difficoltà:Bassa Preparazione:20 minuti Cottura:35 minuti

INGREDIENTI per 4 persone

PROCEDIMENTO

Iniziate pulendo le verdure. Le cime vanno lavate per bene e private dei gambi più coriacei e delle foglie rovinate, poi spezzettatele più o meno della stessa dimensione mantenendo le cimette intere.

Mettete le cime di rapa per 5 minuti in acqua bollente salata e poi scolatele bene.

Versate in un tegame capiente, mettete l’olio insieme all’aglio e lasciate rosolare bene, poi aggiungete le salsicce intere o tagliate a pezzi precedentemente bucherellate.

Fatele cuocere per circa 5 minuti rigirandole ogni tanto ed unite le cime di rapa, coprite il tegame e continuare la cottura a fuoco medio per circa mezz’ora.

Le cime di rapa rilasceranno parte della loro acqua durante la cottura per cui non si seccheranno.

Servire le Cime di rapa e salsiccia stufate in padella ben calde e accompagnatele con un buon bicchiere di vino rosso corposo.

Buon appetito da Salumi Emmedue!

TURNIP TOPS WITH SAUSAGE STEWED IN THE PAN

Turnip tops with sausage is a second rustic dish which is very common in traditional Lucan cuisine; It is a really simple recipe, prepared in a pan with a few steps, but with an exquisite flavour to the palate thanks to its rich ingredients.

This is a unique and complete dish thanks to the turnip tops, winter vegetables rich in beneficial properties: mineral salts, vitamins and antioxidant factors; so the combination of flavours with the sausage is perfect. For this reason I wanted to choose a good and genuine fresh sausage of Salumi Emmedue, which is ideal in many preparations and cooking.



INGREDIENTS FOR 4 PEOPLE:

  • 4 Salumi Emmedue sausages

  • 1 kg turnip tops

  • 2 cloves of garlic

  • salt

  • 3/4 tablespoons of extra virgin olive oil

METHOD:

To prepare the turnip tops with sausage we start by cleaning the vegetables, the turnip tops should be washed thoroughly and deprived of the most coriaceous stalks and the damaged leaves, then cut them more or less at the same size keeping the tops safe.


At this point put the tops for 5 minutes in boiling salted water, then drain well.

Pour into a large pan, put the oil together with garlic and let them to brown well, then add the whole sausages or cutted into pieces previously pricked.

Cook for about 5 minutes turning them occasionally and add the turnip tops, cover the pan and continue cooking over medium heat for about half an hour.

During cooking the Turnip tops will not dry out because they will release part of their water.

Serve hot and accompany them with a good glass of full-bodied red wine.